• park m1
  • piac m1
  • ut m1
  • tem m1
  • vfejl m1
  • strand m1

Parkolás

 

Parkolási zónák

A VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft 1998. májusa óta üzemelteti a díjköteles várakozóhelyeket Keszthely városában, a közterületi díjfizetést jelenleg 55 db parkolóautomata biztosítja.
A Kft mindig igyekezett a szakmát érintő műszaki fejlesztéseket, újításokat elsők között alkalmazni, így 2003-ban bevezette az EURO-val történő díjfizetést a parkolóautomatáinál, 2004 év elejétől Keszthely Városa is csatlakozott azokhoz a helységekhez, ahol bevezették a mobil telefonnal való parkolási lehetőséget. 2006-ban már PDA-val végezte a parkoló gépjárművek ellenőrzését, 2008. augusztusában olyan jegykiadó automatákat helyezett üzembe a Kft, melyek már képesek elfogadni a bankjegyeket is, ezt a szolgáltatást közterületen található parkolóautomaták esetében az országban egyedüliként vezette be a Kft. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ügyfelek szívesen fizetik a díjakat ilyen módon, hiszen a mai napig a legnagyobb probléma a parkolási díj megfizetésével kapcsolatban a szükséges aprópénz megléte.
A helyiek és a Keszthelyre látogató turisták érdekeit egyaránt szolgálja a város új parkolási rendszere. A belváros 2010-2012-ben zajló megújítása indokolta az eddig működő szisztéma újragondolását. A nagyszabású beruházás során a város Fő tere megszabadul az eddigi indokolatlanul nagy gépkocsiforgalomtól és új közlekedési rend lép életbe a városban; ez egyszerre teremtett igényt és alkalmat a megújulásra a parkolás terén is.
A város négy pontján nagy befogadóképességű tömbparkoló került kialakításra, különböző díjövezetekben:

A P1 Centrumparkoló a Városi Piac területén található, és elsősorban a belvárosban megszűnő parkolóhelyeket hivatott pótolni.
A várakozás első órájában díjmentesen vehetőek igénybe a várakozóhelyek, majd ezt követően kedvező, szezonban mindössze 150 Ft, szezonon kívül 100 forint óradíjat kell fizetni a személygépkocsikra mindezek mellett napijegy is váltható. A parkolóban sorompós, rendszámfelismerő kamerával ellátott automata rendszert épített ki a város, a díjfizetés a parkolóból történő kihajtás előtt történik. A parkoló területén kihelyezett 2 db kassza-automata forint érmét és bankjegyet valamint euro érméket is elfogad, és hamarosan lehetőség lesz bankkártyás fizetésre is. A parkoló teljes területe térfigyelő kamerákkal felügyelt, így garantálva a várakozóhelyeket igénybevevő gépjárművek biztonságát.

 

A Festetics Kastélytól mindössze 200 méterre található P2 Kastély, illetve a belvárostól 5 percnyi sétára található P3 Vásártér elnevezésű tömbparkoló kedvező díjért kínál akár egész napos várakozást: óradíjuk szezonban mindössze 80 Ft, szezonon kívül 50 forint, de a díj ötszöröséért (szezonon kívül 250, szezonban 400 forintért) egész nap elhelyezhetőek a járművek.

A városban kialakított rendszer legnagyobb újdonsága, hogy a tömbparkolókat és a város minden turisztikailag fontos látnivalóját Dottó városnéző kisvonat köti össze, mely minden év május 1-től október 31-ig közlekedik a városban. A kisvonat a tömbparkolóban váltott jegy felmutatásával az autó minden utasa számára kedvezményesen vehető igénybe, mely az érvényességi időn belül korlátlan le- és felszállásra jogosítja birtokosát bármely megállóhelyen.
A tömbparkolók mindegyikében információs pont és várostérkép található, melyek segítségével a turisták információkat szerezhetnek a keszthelyi látnivalókról, intézményekről és egyéb hasznos tudnivalókról. A komplex szisztémát kiegészíti egy irányjelző táblarendszer, mely az egész város területén segít a tájékozódásban és a parkolók megközelítésében.

A Rákóczi Ferenc utcában található 110 férőhelyes Fórum Parkolóházat 2011. augusztusában vásárolta meg a Kft. A parkolóház minden nap 0-24 órájáig nyitva tart.
A Fórum parkolóház a P1 Centrumparkolóval azonos rendszerrel működik, a Kft a mélygarázstól mindössze 100 méterre található Parkolási irodából távfelügyelettel ellenőrzi a jegykiadást és a biztonsági kamerákat. A létesítménybe non-stop használatra, vagy akár kizárólag üzemidőn kívüli, éjszakai parkolásra jogosító bérlet is vásárolható.

Tevékenységünket a  Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(V.1.) önkormányzati rendelete a parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről szabályozza